Liceul "Ioan N. Roman" a luat fiinta, ca unitate de sine statatoare, in anul 1990, sub denumirea de "Scoala Tehnica Profesionala" nr. 12.
    Scoala profesionala, aflata in subordinea Ministerului Industriei Usoare, scolariza absolventii a opt si zece clase pentru a fi pregatiti in meserii din industria usoara: tesatori, filatori, mecanici pentru intretinerea si repararea masinilor si utilajelor din aceasta ramura a industriei.
    La 15 iunie 1990, pentru a se asigura o buna desfasurare a activitatii scolii, a fost preluata, cu acordul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, cladirea microintreprindere a Liceului Industrial nr. 10, astazi Liceul "Ovidius".
    Cladirea achizitionata punea la dispozitia Scolii profesionale 8 sali de clasa, un atelier mecanic, un atelier de sudura si spatii pentru cancelarie si birouri.
    Din anul scolar 1993 - 1994 "Scoala Tehnica Profesionala" a fost preluata de Ministerul Invatamantului si Stiintei si s-a transformat in Grup Scolar de Industrie Usoara, institutie de invatamant care scolariza elevi pentru urmatoarele nivele: complementar (ucenici), profesional, liceal, curs de zi si seral si specializari filatori, tesatori, confectioneri imbracaminte, broderie-lenjerie.
    In luna septembrie 1995 scoala noastra si-a schimbat denumirea din Grup Scolar de Industrie Usoara in Grup Scolar "Ioan N. Roman", luand numele unei personalitati marcante a Dobrogei, Ioan N. Roman.
    La 1 februarie 2005 prin fuziunea cu Scoala cu clase I-VIII nr. 25 "Cella Serghi", Grupul Scolar "Ioan N. Roman" s-a transformat in GRUP SCOLAR cu clasele I-XIII "IOAN N. ROMAN" .
    La inceputul anului scolar 2008-2009 planul de scolarizare cuprindea urmatoarele nivele: 42 de clase (1065 elevi) dintre care: - 7 clase - ciclul primar si gimnazial; - 18 clase - liceu zi; - 12 clase - liceu forma frecventa redusa; - 3 clase - SAM si 2 clase - SAN .
    In prezent, scoala functioneaza in doua corpuri de cladire: sediul din strada Cuza Voda nr. 80 si corpul din stradela Basarabi nr. 2.
    Incepand cu 1 septembrie 2010 GRUP SCOLAR cu clasele I-XIII "IOAN N. ROMAN" si-a schimbat denumirea in Liceul "Ioan N. Roman",iar din 1 septembrie 2012 Liceul Tehnologic "Ioan N. Roman".
    Liceul nostru nazuieste sa-si creeze un parcurs unic in diversitatea ofertei educationale din orasul nostru, formand personalitati responsabile, armonioase, creativ-pragmatice, in contact cu exigentele si cerintele dezvoltarii invatamantului de-a lungul intregii vieti, in dimensiuni europene.