Avocat de inalta probitate profesionala, om politic onest, deputat si senator, poet, publicist si traducator Ioan N. Roman s-a remarcat ca promotor al democratizarii vietii publice si aparator consecvent al drepturilor romanilor dobrogeni. Fire tenace, de o inteligenta sclipitoare Ioan N. Roman a fost una dintre cele mai importante personalitati ale Dobrogei, un adevarat patriot, pe care generatia de astazi trebuie sa-l cunoasca pe masura faptelor si actiunilor sale. S-a nascut la 20 iulie 1866 in comuna Tropoclo, judetul Ismail, dar a fost declarat in comuna Comandaresti, judetul Iasi.
    Scoala primara o incepe la Saliste si o termina la Harlau, urmand apoi cursurile secundare la Liceul "Stefan cel Mare" din Iasi. Si-a definitivat cursurile in strainatate urmand concomitent cursurile Facultatii de Litere si Filosofie si ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Libere din Bruxelles. In 1897 a obtinut titlul de "Doctor in drept" cu specificatia "avec distinction". Lucrarea sa de doctorat intitulata "Protestul romanilor din Transilvania si Ungaria impotriva opresiunii maghiare" a fost publicata in mai multe exemplare.
    A debutat in publicistica (1882) in foita literara si stiintifica "Albina", iar in literatura in revista "Familia". A publicat in reviste de prestigiu: "Convorbirii literare", "Romania literara", "Viata", "Evenimentul literar", "Literatura si arta romana", "Lupta", "Evenimentul". In perioada 1892-1893 a detinut postul de prim-redactor la ziarul "Adevarul".
    In 1897 a detinut postul de ajutor de judecator la Judecatoria Ocolului Curtea de Arges, iar in anul urmator, in 1898, a fost transferat in Dobrogea la Judecatoria din Medgidia. In primele patru luni ale anului 1899 a fost primar al Medgidiei, iar din mai 1900 s-a stabilit in Constanta unde a practicat avocatura.
    Ca personalitate cu functii importante in administratia orasului, consilier judetean (1903) si primar (1910), ca om politic onest si democrat, vice-presedinte al organizatiei liberale constantene (1910-1914), deputat (1914) si senator (1922-1926), Ioan N. Roman a actionat consecvent pentru apararea drepturilor romanilor dobrogeni, de numele sau legandu-se mai multe initiative politice si culturale importante pentru Constanta.
    Alaturi de profesorul Constantin Bratescu a fondat "Societatea culturala dobrogeana"- ce isi propunea studierea trecutului si prezentului Dobrogei, raspandirea in cercuri largi a acestor cunostiinte, infiintarea unui muzeu regional, a unei biblioteci si a unor reviste culturale precum : "Analele Dobrogei" si "Marea Neagra".
    "Ilustrul", nume cu care era apelat Ioan N. Roman de catre concetatenii sai, s-a stins din viata la 12 iulie 1931.
    Bustul lui Ioan N. Roman, executat de sculptorul I. C. Dumitriu Barlad, a fost dezvelit la 25 septembrie 1932, la aproape un an de la trecerea sa in nefiinta.